Balletdocente Joke de Backer koninklijk onderscheiden

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Donderdag 30 januari jl. is mevrouw Joke de Backer door burgemeester Martin Eurlings benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Joke de Backer is al 45 jaar actief als balletdocente en heeft sinds 25 jaar haar eigen balletschool in Valkenburg aan de Geul.

Zowel regionaal als landelijk is Joke de Backer bekend om haar kwaliteiten als docente en choreografe. Wekelijks volgen meer dan 250 leerlingen dans- en balletlessen op haar balletschool in Houthem – St. Gerlach. Ze organiseerde talloze dansvoorstellingen en vervult een belangrijke rol binnen het gemeentelijk jeugd-, cultuur- en sportbeleid.

Eén van de meest aansprekende activiteiten waar Joke de Backer met haar school medewerking aan heeft verleend is het dansproject in het kader van het 125-jarig jubileum van VVV Zuid Limburg in 2010. ‘Dansend door Valkenburg’ vormde één van de hoogtepunten tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Valkenburg aan de Geul.

Parels

PARELS

Deze voorstelling  is gemaakt ter gelegenheid van  het 25 jarig bestaan van Balletschool Joke de Backer op 1 januari 2014. De voorstelling geeft een overzicht van mijn werk van 1989 tot heden.

Inmiddels ben ik 45 jaar werkzaam als balletdocente en choreografe. 

Het is altijd een voorrecht geweest om met leerlingen die ik zelf heb opgeleid te kunnen werken. Bij het choreograferen maak ik gebruik van hun persoonlijkheid en een eigen artistieke inbreng. In mijn werk maken zij dus zichtbaar en voelbaar wat er in ons artistiek en muzikaal leeft. Je zou kunnen zeggen dat ik samen met de leerlingen een stukje Limburgse dansgeschiedenis  geschreven heb!

Landelijke erkenning daarvoor kwam in de vorm van een nominatie in 2006 voor de Oeuvreprijs van het Landelijk Centrum voor Amateurdans, ik ontving de publieksprijs in 2006 en in 2008 een nominatie voor de Oeuvreprijs van Kunstfactor Dans. In 2009 mocht ik de Cultuurprijs van de Gemeente  Valkenburg aan de Geul in ontvangst nemen.

In deze voorstelling zijn dansers te zien waarmee ik al 25 jaar of langer werk maar ook vele leerlingen die als het ware een 5 of 10-jarig jubileum nu zouden kunnen vieren! Het is voor mij heel bijzonder om zo lang een rode draad in hun leven te mogen zijn….

Joke de Backer

Jubileum WMC 60

 

22 september 2011

Spectaculaire opening ‘Jubileum WMC 60’ in de Rodahal.

De jubileumeditie van het 60-jarige bestaan van het WMC opent op 22 september op een spectaculaire wijze! Zoals reeds aangekondigd zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden op donderdagmiddag 22 september 2011 aanwezig zijn bij de opening van het 60-jarig Jubileum van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Gedurende het avondprogramma van deze openingsdag zal in de Rodahal de cross-over opera ‘The Priest and his Servant Balda’ uitgevoerd worden. Speciaal aan de uitvoering is de bijzondere cross-over productie met blaasorkest, kamerkoor, zangsolisten, poppenspelers en animatiefilm onder leiding van de Noorse dirigent Odd Terje Lysebo. Deze bijzondere cross-over productie wordt uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Ste. Cécile Eijsden, het koor Studium Chorale uit Maastricht en solisten van Opera Zuid en de Opera Masterclass van het Conservatorium Maastricht. Het prachtige poppenballet  wordt uitgevoerd door dansers van de balletschool Joke de Backer.