Parels

PARELS

Deze voorstelling  is gemaakt ter gelegenheid van  het 25 jarig bestaan van Balletschool Joke de Backer op 1 januari 2014. De voorstelling geeft een overzicht van mijn werk van 1989 tot heden.

Inmiddels ben ik 45 jaar werkzaam als balletdocente en choreografe. 

Het is altijd een voorrecht geweest om met leerlingen die ik zelf heb opgeleid te kunnen werken. Bij het choreograferen maak ik gebruik van hun persoonlijkheid en een eigen artistieke inbreng. In mijn werk maken zij dus zichtbaar en voelbaar wat er in ons artistiek en muzikaal leeft. Je zou kunnen zeggen dat ik samen met de leerlingen een stukje Limburgse dansgeschiedenis  geschreven heb!

Landelijke erkenning daarvoor kwam in de vorm van een nominatie in 2006 voor de Oeuvreprijs van het Landelijk Centrum voor Amateurdans, ik ontving de publieksprijs in 2006 en in 2008 een nominatie voor de Oeuvreprijs van Kunstfactor Dans. In 2009 mocht ik de Cultuurprijs van de Gemeente  Valkenburg aan de Geul in ontvangst nemen.

In deze voorstelling zijn dansers te zien waarmee ik al 25 jaar of langer werk maar ook vele leerlingen die als het ware een 5 of 10-jarig jubileum nu zouden kunnen vieren! Het is voor mij heel bijzonder om zo lang een rode draad in hun leven te mogen zijn….

Joke de Backer