Hoogtepunten en Schoolvoorstellingen Balletschool Joke de Backer

2014

Balletdocente Joke de Backer koninklijk onderscheiden

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Donderdag 30 januari jl. is mevrouw Joke de Backer door burgemeester Martin Eurlings benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Joke de Backer is al 45 jaar actief als balletdocente en heeft sinds 25 jaar haar eigen balletschool in Valkenburg aan de Geul.

Zowel regionaal als landelijk is Joke de Backer bekend om haar kwaliteiten als docente en choreografe. Wekelijks volgen meer dan 250 leerlingen dans- en balletlessen op haar balletschool in Houthem – St. Gerlach. Ze organiseerde talloze dansvoorstellingen en vervult een belangrijke rol binnen het gemeentelijk jeugd-, cultuur- en sportbeleid.

Eén van de meest aansprekende activiteiten waar Joke de Backer met haar school medewerking aan heeft verleend is het dansproject in het kader van het 125-jarig jubileum van VVV Zuid Limburg in 2010. ‘Dansend door Valkenburg’ vormde één van de hoogtepunten tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Valkenburg aan de Geul.

Overzicht schoolvoorstellingen:

Alle avondvullende voorstellingen hebben een sociaal maatschappelijk of educatief thema.

Eens in de drie jaar staan de balletleerlingen op het podium van het Parkstad Limburg Theater Heerlen, waar ze in een Amateur theaterdansvoorstelling in schitterende kostuums en boeiende choreografieën laten zien waartoe amateurdans kan leiden. Zij raken vertrouwd met de professionele omgeving van een groot theater en maken kennis met alle facetten daarvan, zoals bijvoorbeeld belichting, het grote toneel, de technici en natuurlijk de grote zaal met al die zitplaatsen, dus met publiek!

Zo’n grote productie zie ik als een cadeau dat wij elkaar geven. Ouders geven hun kind de mogelijkheid balletles te nemen. Dat betekent veelal brengen en ophalen en soms ook een financiële inspanning. Kinderen doen wekelijks enorm hun best om zich in hun hobby te ontwikkelen; met veel plezier maar ook met de nodige zweetdruppeltjes. Het resultaat van hun harde werken is in deze voorstelling te zien.

En dan zijn er opnieuw de ouders die in grote getale gewerkt hebben aan de kostuums en decors; zij helpen in de kleedkamers met schminken, verzorgen het haar en houden de kinderen bezig zodat het achter de schermen ook een groot feest wordt.
De schoolvoorstelling is dus een cadeau van kinderen voor hun ouders en van ouders voor hun kinderen.

2013 Parels
2011 De opera “The Priest and his Servant Balda”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 125 jaar VVV Nederland

 

2010 Dansend door Valkenburg
2009 Hou mij vast. Hou mij niet tegen.
Droom?!
 
2006 Pijn die je niet vergeet. Pijn die pesten heet.
 
2005 i.s.m. Jeugdorkesten Koninklijk Walram’s Genootschap en Harmonie Concordia
 
2002/2003 De Spiegel van Atnalanta. Wie bepaalt of jij mooi of lelijk bent?
 
1999 Bewogen tijd
   

1996

Voor de uitreiking van de Limburg Award aan André Rieu krijg ik de opdracht een choreografie te maken over André Rieu in relatie tot de wielersport. De Limburg Award is een initiatief van het Pro-Team van Limburgse prominenten, die fietsend geld inzamelen voor het goede doel dat door de winnaar van deze Award wordt gekozen.

   

1998

Ter gelegenheid van de opening van de Wereldkampioenschappen Wielrennen in de Gemeentegrot te Valkenburg aan de Geul, dansen we de choreografie die ik maakte voor

André Rieu bij de uitreiking van de Limburg Award door het Pro-Team Limburg.

1996 Oêt Mergel Geboare
 
1993 Zie jij...wat ik zie?
 
 
1990/1991 Een gezond plekje aarde?
 
1989 Een zichtbaar stuk muziek van zwart en wit